Seksueel misbruik verandert de hersenen van jonge kinderen

Misbruik verandert de hersenen van kleine kinderen – met ernstige gevolgen op de lange termijn.

Berlin – Misbruik van kleine meisjes laat niet alleen littekens achter op de ziel. Het laat letterlijk littekens achter in de hersenen – met gevolgen voor de gevoelswereld en seksualiteit. Dat hebben Studies van Charité (universitair medisch centrum Berlijn) en McGill- universiteit Montreal aangetoond. Tomografie opnames van de hersenen van 51 vrouwen die in hun jeugd seksueel zijn misbruikt, verwaarloosd of geestelijk zijn misbruikt, tonen aan dat delen van de hersenschors die rijk zijn aan zenuwcellen waarin signalen van en naar de geslachtsorganen worden verwerkt, zijn bij slachtoffers van misbruik dunner zijn dan bij andere vrouwen.

Bij vrouwen die zijn verwaarloosd of misbruikt, zijn de gebieden die te maken hebben met zelfvertrouwen en emoties dunner. Prof. Jens Prüssner: Vrouwen die als kind seksueel werden misbruikt ervaren meer pijn tijdens seks, hun libido ontwikkelt zich niet zoals bij andere vrouwen en ze ervaren minder plezier. Bij degenen die werden verwaarloosd betekent deze vroege afdruk (inprenting) in de hersenen dat ze later minder goed met emoties kunnen omgaan en dat ze sociaal slechter geïntegreerd zijn. Waarom de hersenstructuur verandert, daar kunnen de wetenschappers tot nu toe alleen maar over speculeren. Het is mogelijk dat de hersenen zich beschermen tegen de ervaringen van misbruik en verwaarlozing. Maar de mensen betalen hiervoor een hoge prijs, later krijgen ze gezondheidsproblemen.

(Volgens het biologisch decoderen passen de hersenen zich aan, zodat de aansturing naar de organen die met het misbruik te maken hebben, een oplossing kunnen bieden. Het lichaam doet een vertwijfelde poging een oplossing te bieden voor dat wat op bewust niveau niet verwerkt kan worden. Organen die door hun functie een mogelijk oplossing kunnen bieden, passen zich aan, zodat op korte termijn de overleving veilig wordt gesteld.)