Ik kan niet genoeg aangeven hoe belangrijk emoties in ons leven zijn. Emoties zijn de voedingsbodem voor alles wat je in je leven wenst! Succes, gezondheid, gelukkige relaties, geld en wat nog meer.

Je kunt dagenlang positief denken, een bestelling plaatsen bij het universum, doelen nastreven, visualiseren en manifesteren totdat je erbij neervalt. Zolang je niet in de daarbij passende emotie bent, deze LEEFT en volledig voelt, zal het bereiken van wat jij wilt, niet volledig lukken. 

Een E-motie [motion = beweging] is energie in beweging. Energie moet stromen. Als je emoties in beweging zijn, is je leven dat ook. Des te meer wij mee stromen op de golven van het leven, des te minder fysieke klachten wij krijgen.

Trauma’s in ons onderbewustzijn, van generatie op generatie overgedragen of in eigen onze jeugd, zijn niets meer dan blokkades in deze energiestroom.

Als je bijvoorbeeld de dood van je vader tot op de dag van vandaag niet hebt verwerkt, ook al was zijn dood jaren geleden, kan dit zich zo manifesteren dat je je steeds weer – soms meer, soms minder – verdrietig voelt, niet geliefd, eenzaam en verlaten. Er kan ook een onbewuste woede in je zijn omdat je vader je in de steek heeft gelaten vanuit het perspectief van het kind dat je toen was.

Tegelijkertijd wil je nu niets liever dan een gemakkelijk, gelukkig en vreugdevol leven.

En dit is waar het lastig kan worden: omdat je oude emoties deel uitmaken van je onderbewuste overlevingsprogramma. Ze zijn jaren geleden als programma op je harde schijf geïnstalleerd. Omdat je dit verdriet nooit hebt verwerkt, voel je je tot op de dag van vandaag vaak verdrietig, onbemind, eenzaam en verlaten. Jouw systeem “doet” alles om je deze emoties keer op keer te laten voelen. En daardoor leef je niet het leven dat je je wenst. Het oude overlevingsprogramma op jouw harde schijf wordt eindeloos afgespeeld. De genoemde ‘negatieve’ emoties lopen als een rode draad door je leven. Als het oorspronkelijke trauma emotioneel is geïntegreerd, d.w.z. als de oorspronkelijke pijn kort wordt gevoeld en opnieuw wordt beleefd, is er geen probleem meer. Dan stroomt de energie weer. Je zet als het ware een nieuw programma over het oude op je harde schijf.

Van zelfs voor de conceptie, tijdens de zwangerschap, geboorte en onze kindertijd worden indrukken en ervaringen ingegrift die van generatie op generatie worden doorgegeven.

Door deze emotionele blokkades, deze oude verwondingen, te helen, kun jij met een schone lei beginnen. Zelfs als ze al bij je voorouders zijn begonnen. Het hoeft alleen gezien, erkend en gevoeld te worden. Dan laat het jou als vanzelf los en begin je met een schone lei.

En nu de spannende vraag: hoe doe je dat?

In feite is het heel simpel: Benoem de terugkerende “negatieve” emoties in je leven en ontdek waar ze vandaan kwamen. Wanneer en door welke ervaring is dit programma begonnen? Je kunt dit als kind zelf ervaren hebben of overgenomen van de vorige generatie.

Betekent dit dat je leven altijd geweldig en gemakkelijk is als je energie weer stroomt? Nee, natuurlijk niet! Het leven geeft ons keer op keer uitdagingen waarmee we kunnen blijven groeien. Al het andere zou saai zijn, toch?

Maar als je eenmaal hebt begrepen hoe je emoties ontstaan, waar ze vandaan komen, hoeveel ze je leven bepalen en hoe je ze kunt beïnvloeden, wordt het een stuk gemakkelijker voor je om altijd terug te keren naar jouw midden, dat wil zeggen naar je werkelijke, ware zelf. Dan kun je op een relatief ontspannen manier genieten van het toneelstuk dat jouw leven is en eindelijk de betekenis van veel scènes begrijpen.​